Tippek-trükkök: miből derül ki, hogy egy Apple készülék új, felújított, kicserélt?

Tippek-trükkök: miből derül ki, hogy egy Apple készülék új, felújított, kicserélt?

Ha nem magától az Apple-től vásárolunk, akkor előfordulhat, hogy a teljesen újként árult készülék valójában felújított (refurbished). A felújított készülékeket az Apple általában 15%-kkal olcsóbban adja, mint a még soha nem használt, ténylegesen új darabokat.

Ez nem feltétlen hátrány, de vannak, akik mindenképpen ragaszkodnak a teljesen új készülékekhez. Így az általunk megvásárolni szándékozott készülék piaci értékét is meg tudjuk becsülni, ha tudjuk, az ténylegesen új-e vagy sem. Nézzük, miből derül ki mindez!

Mit jelent az, hogy felújított?

A felújítási folyamat során az Apple szervizesei ellenőrzik az érintett terméket, és minden elhasználódott alkatrészt kicserélnek benne, így a végén egy olyan készüléket kapunk, ami olyan, mint az új, és az Apple ugyanúgy ad rá 1 év korlátozott jótállást, illetve az összes tartozékából is újat kapunk, ahogyan azt az Apple a Certified Refurbished aloldalán is írja:

You will receive a “like new” device with genuine Apple replacement parts (as needed) that has been thoroughly cleaned and inspected. Refurbished iOS devices will come with new battery and outer shell. Every device will come with all accessories, cables and operating systems. All Apple Certified Refurbished products are packaged in a brand new white box and will be sent to you with free shipping and returns.

Az iOS-t futtató készülékek esetén ez azt jelenti, hogy minden esetben kicserélik az akkumulátort és a készülék külső borítását (utóbbi elvben nem csak a készülékházat, hanem a kijelzőt is takarhatja).

A felújított készülékekre ezen felül ugyanúgy köthetünk AppleCare-t is, ha az a vásárlás országában az adott készüléktípusra elérhető, illetve általában szintén érvényes rá az új készülékeknél megszokott 90 napos technikai terméktámogatás is, amikor díjmentesen kérhetünk segítséget az Apple Támogatástól nem garanciális kérdésekben is.

Felújított készülékeket az Apple jelenleg nem értékesít Magyarországon, viszont amennyiben a cég garanciálisan kicserélte mondjuk a meghibásodott iPhone-unkat, akkor – ha ez számunkra fontos – ellenőrizni tudjuk, hogy teljesen újat vagy felújítottat kaptunk cserébe.

Miből derül ki, hogy egy Apple készülék új, felújított, kicserélt?

Ehhez a készülék modellszámát kell megnéznünk, amiből kétfélét találhatunk mind a termék dobozán, mind az iOS-ben a Beállítások, Általános, Infó alatt. Ne az “A1234” formájút keressük, hanem a hosszabbat, ami lehet például “MUQW2LL/A”. Amennyiben az Infó menüpont alatt az “A1234” formátumút látjuk modellszámként, bökjünk rá egyszer, és át fog váltani a hosszú azonosítóra.

Ezután az első karakter az, ami számunkra az érdekes, ami a következő lehet:

  • M — teljesen új
  • F — felújított (refurbished)
  • N — az eredeti készüléket az Apple kicserélte
  • P — új, a rendeléskor egyedileg lézergravírozott (personalized)

A teljesen új készülék tehát M-es modellszámú, a felújított F-es, ha az Apple kicserélte, az N-es, ha pedig lézergravírozott, akkor P-s.

Az alábbi képen például egy felújított iPhone 7 esetén láthatjuk az F-fel kezdődő modellszámot (FN8L2LL/A):

via szifon.com

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kik vagyunk?

A Goat Mobile Shop Eger legújabb mobiltelefon boltja. Mindennel foglalkozunk amiben SIM kártya van, ami okos, aminek érintő-képernyője van. És még ezek tartozékaival is!

100%-ig egri tulajdonban lévő cég 🙂

Így érsz el minket:

3300 Eger Szent János utca 7

+36 30 622 9514
hello@goatmobile.com

Nyitvatartás:
Hétköznapokon: 09:00 - 17:30, Szombaton: 09:00 - 13:30 Webshopon 0-24-ben rendelhetsz és akár 24 órán belül szállítunk!

Mivel foglalkozunk?

Gyors szerviz

Tokok, fóliák, adatkábelek és egyéb tartozékok értékesítése

Egyedi tokok készítése 1 órán belül

%d bloggers like this: