Több népszerű iPhone-app titokban felveszi a képernyőnket

Több népszerű iPhone-app titokban felveszi a képernyőnket

Sok nagy cég iPhone-appja a felhasználók minden tevékenységét rögzíti az appon belül, és erről a legtöbb esetben a felhasználóknak fogalmuk sincs, mert még csak az engedélyükre sincs szükség ehhez – vette észre a Techcrunch.

shutterstock 250627222

A lap hotelek, utazással foglalkozó cégek, légitársaságok, bankok és mobilszolgáltatók appjainál is azt tapasztalta, hogy nem kérnek felhasználói engedélyt az ilyen jellegű adatgyűjtéshez, illetve nem teszik világossá azt. Ráadásul némelyik szándékolatlanul még veszélynek is teszi ki a felhasználóit, mert érzékeny adatokat továbbítanak sebezhető módon.

A vizsgált appok között volt az Air Canada, az Expedia, a Hotels.com, a Singapore Airlines, a Abercrombie & Fitch és a Hollister. Mindegyik a Glassbox nevű „felhasználói élmény-elemző” cég szolgáltatásait veszik ehhez igénybe a fejlesztők az ő munkamenet-újrajátszó technológiájukat építik be az apjaikba. Ezzel rögzíthető, hogy a felhasználó mit csinál az adott appon belül, hova kattint, meddig görget, mit ír be, hogy a visszajátszásával a fejlesztők lássák, hol volt hiba, mi nem működik, mi népszerű, mit érdemes javítani.

Az App Analyst nevű mobilos szakértő korábban megírta az Air Canada appjáról, hogy ezeket a rögzített munkameneteket a cég nem takarta ki megfelelően, így azokban láthatók maradtak az útlevél- és bankkártyaszámok. Ezekhez így a cégen belül bárki hozzáférhetett – és nem csak ott: az Air Canada néhány héttel azelőtt jelentette be, hogy 20 ezer felhasználó adatait lopták el tőlük.

A Techcrunch megkérte ugyanezt a szakértőt, hogy ellenőrizzen néhány másik appot is a Glassbox partnerei közül, ő pedig megnézte, a kiválasztott appok milyen adatokat továbbítanak a felhasználóikról. Bár nem mindegyik küldött tovább érzékeny adatokat, azt egyik se jelezte a felhasználóinak, hogy rögzíti és továbbítja a tevékenységüket a Glassbox vagy a saját szervereire. Mivel se engedélyt nem kérnek, se az adatkezelési szabályzatuk apró betűs része nem szól erről, az adatok elemzése nélkül egyáltalán nem tudható ez a gyakorlat.

Maga a munkamenet rögzítése és elemzése (angolul session replay) egyáltalán nem illegális tevékenység, más cégek – például az Appsee vagy a UXCam – is kínálnak ilyesmit; csak az ilyen jellegű adatgyűjtés átláthatóságával és biztonságosságával kapcsolatban merülnek fel komoly kételyek.

Jó példa volt erre az Air Canada fentebb említett adatlopásos esete mellett az is, hogy még 2017-ben a Mixpanel nevű cég egy hiba miatt nem takart ki bizonyos mezőket a felvételeken, ezért bár szándékolatlanul, de minden felhasználó jelszavát begyűjtötte.

via index

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kik vagyunk?

A Goat Mobile Shop Eger legújabb mobiltelefon boltja. Mindennel foglalkozunk amiben SIM kártya van, ami okos, aminek érintő-képernyője van. És még ezek tartozékaival is!

100%-ig egri tulajdonban lévő cég 🙂

Így érsz el minket:

3300 Eger Szent János utca 7

+36 30 622 9514
hello@goatmobile.com

Nyitvatartás:
Hétköznapokon: 09:00 - 17:30, Szombaton: 09:00 - 13:30 Webshopon 0-24-ben rendelhetsz és akár 24 órán belül szállítunk!

Mivel foglalkozunk?

Gyors szerviz

Tokok, fóliák, adatkábelek és egyéb tartozékok értékesítése

Egyedi tokok készítése 1 órán belül

%d bloggers like this: