Több mint 20%-ot esett az Apple részvényárfolyama

Több mint 20%-ot esett az Apple részvényárfolyama

Ugyan még nincs itt február 2-a, amikor is az állatkertben azt vizsgáljuk, hogy a medve kibújt-e a barlangjából, kint is marad-e és vége van-e a télnek, de tőzsdei kifejezésként medve piacnak nevezik azt az árfolyam alakulást, amikor az egy éven belüli csúcs-árfolyamához képest több mint 20%-ot esett egy részvény árfolyama. Nos, az Apple belépett a medve piacra.

Apple stock price

A részvényárfolyam október 3-án volt a csúcson, meghaladva a 232 dollárt. Azóta viszont kisebb megszakításokkal folyamatosan esik, pénteki záróárfolyama 172,29 dollár volt, ami 25%-os esésnek felel meg, tehát a részvény elveszítette értékének 25%-át. Ez igen komoly veszteség 1,5 hónap alatt. Minek tudható be a beszakadás?

Több oka is van az esésnek:

  • Egyrészről az elmúlt 1 hónapban igen kedvezőtlen hírek jelentek meg a cég termékeiről. Az új MacBook Air ára a csillagoknál kezdődik, már egyáltalán nem belépő gép, mint anno Steve Jobs idejében volt. Pluszban egyre több iPhone-beszállító jött ki profitfigyelmeztetéssel, azaz már nem várnak akkora nyereséget, mint amit korábban prognosztizáltak. Ez a gyenge iPhone-eladások következménye, az Apple jelentősen csökkenthette a készülékmegrendeléseket, mivel fogynak úgy az idén bemutatott telefonok (főleg az olcsóbb iPhone XR), mint ahogy azt Cupertinóban várták. Ráadásul a hírek szerint ahhoz, hogy teljesíteni tudják a Samsunggal kötött, a kijelzőkre vonatkozó szerződésüket, újra elkezdték gyártatni az iPhone X-et, amit szeptemberben már egyszer nyugdíjba vonultattak. Ezen készülékeket csak bizonyos piacokon fogják értékesíteni.
  • Másrészről az utóbbi időben a tech cégekre rájár a rúd. A FAANG részvények (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), árfolyama is több mint 20%-ot esett, tehát annyira nem kirívó az Apple esése. Az Amazon és az Apple megúszta 20%-kal, de a Netflix 36, a Facebook pedig 38%-ot bukott az éves csúcsához képest.

Mit tegyenek a befektetők? Adják el eső piacon a papírjaikat? Vagy inkább vegyenek ezeken az alacsony árakon, hiszen éves szinten még mindig 15%-kal magasabb az árfolyam?

Nehéz megjósolni. A befektetők kénytelenek lesznek félig-meddig sötétben tapogatódzni. Ettől a negyedévtől ugyanis az Apple már nem ad közre értékesítési darabszámokat, csak bevételeket. Ezzel ügyesen próbálják manipulálni a befektetőket, ugyanis a a csúcsmodellek a valaha volt legdrágább iPhone-ok, ami megdobja a bevételt, így nem ütközik ki a jelentős darabszám esés. Az Apple próbál szabadulni az iPhone-függőségtől, a Szolgáltatásokból valamint az Egyéb termékek kategóriájából származó bevétel jelentősen nőtt az utóbbi egy évben. Nyilván nem léphetnek még az iPhone helyébe, de a tendencia biztató.

Ugyan az Apple nagyon ritkán él azzal a lehetőséggel, hogy árat csökkentsen, de lehet, hogy előbb-utóbb rá lesznek kényszerülve. Ha csak nem indul el újra felfelé a piac, magával ragadva az Apple-t is, és akkor egy jó ideig megint lekerül a napirendről a találgatás az alacsony értékesítési darabszámról… Nem tűnik túl biztatónak a jövő.

via szifon

One thought on “Több mint 20%-ot esett az Apple részvényárfolyama”

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kik vagyunk?

A Goat Mobile Shop Eger legújabb mobiltelefon boltja. Mindennel foglalkozunk amiben SIM kártya van, ami okos, aminek érintő-képernyője van. És még ezek tartozékaival is!

100%-ig egri tulajdonban lévő cég 🙂

Így érsz el minket:

3300 Eger Szent János utca 7

+36 30 622 9514
hello@goatmobile.com

Nyitvatartás:
Hétköznapokon: 09:00 - 17:30, Szombaton: 09:00 - 13:30 Webshopon 0-24-ben rendelhetsz és akár 24 órán belül szállítunk!

Mivel foglalkozunk?

Gyors szerviz

Tokok, fóliák, adatkábelek és egyéb tartozékok értékesítése

Egyedi tokok készítése 1 órán belül

%d bloggers like this: