Egy kis merengés az Apple termékek magas árairól

Egy kis merengés az Apple termékek magas árairól

Mi is sokat morfondírozunk itt cégen belül, hogy vajon az almás termékek tényleg annyit érnek e amennyit kérnek érte, illetve, hogy mi az az ár ami még reális lenne. Vagy hogy meg éri e akár a 100.000 Ft-t is kifizetni egy telefonért, mert használod e?

Szifon.com csapata egy nagyon érdekes cikket tett közzé, amit úgy gondoltunk, hogy egy az egyben lenne érdemes tovább adnunk nektek:

Az Apple az iPhone X-zel változtatott komolyabban az árazási stratégiáján. Persze az elmúlt években folyamatosan drágultak a termékek, de nem akkora különbséggel, mint 2017 végén. Azóta ezt bevezette szép lassan az egész termékpalettán, így az újabb iPad és Mac termékeket is már drágábban vehetjük meg.

drága apple termékek

Ez nem csak egy szimpla, pár 10 000 Ft-os drágulás, amit még elviselne az ember pénztárcája, hanem hazánkban akár 30-40%-os emelkedésről is beszélhetünk egyes termékek esetén. A Szifon.com csapat úgy volt vele múlt évben, hogy igen, az iPhone X rohadt drága lett, de azért egy igen komoly frissítést kapunk, idén viszont érthetetlenül tovább növelte az árat az Apple az iPhone XS esetén 399 990 Ft-ra. És akkor tegnap bemutatta a cég az új MacBook Air-t, ami konkrétan kicsapta a biztosítékot a 475 000 Ft-os árával.

Az elmúlt 10 évben évről-évre váltottunk készüléket, legalábbis a csapat többsége. Évente nem kellett belerakni 50 – 60 000 Ft-nál többet. Aztán jött az iPhone X. Ott bizony háromszor ennyit kellett belerakni, amikor cseréltünk.

Idén az iPhone XS-re, XS Max-ra, és XR-re nem is váltottunk, pedig írtunk mindkettőről tesztet: Kezünkben: iPhone XS és iPhone XS Max – teszt, vélemény illetve Kezünkben az iPhone XR – vélemény, teszt.

iPhone drágulás

Köszönjük a táblázatot @gklka-nak.

Jól látszik a fenti grafikonon, hogy miként változtatott árat az Apple az elmúlt években. Nyilván jobb termékek esetén lehet drágítani a terméket, de azért Európában ez túlzás. Külföldi EU-s országokban is már drágának tartják a készülékeket, de ott még a magasabb fizetési viszonyok és alacsonyabb ÁFA-kulcsok miatt esetleg belefér nekik egy-egy termék. Hazánkban ez az árazás már egyáltalán nem fér bele, itt már bőven átlagon felüli fizetésre van szükség.

Az Apple-nek szépen van egy táblázata, ami alapján az új készülékeket most már brutális áron adják, de megtartják a régebbieket, amiket egy átlagember is meg tud vásárolni. Csak éppen míg egy új iPhone XS mondjuk 5 évig kitart, addig az iPhone 7, amely most 180 000 Ft-os áron van, már csak 2-3 évet fog lassulás nélkül bírni. És persze azt se felejtsük el, hogy a régebbi iPhone 7 meg se kap majd néhány szoftveres dolgot amiatt, mert a régebbi processzor nem bírja. Tehát ha van elég pénzed, akkor a tiéd lehet a legjobb “Apple életérzés”, ha viszont nincs, akkor pedig próbálj meg lavírozni a régebbi termékek között.

MacBook Air: a legjobb belépő Apple laptop!

Eddig a MacBook Air egy remek kezdő gép volt. Akcióban 280 000 Ft-ot azért ki lehetett köhögni, simán használható még most is. Évekre vásároltunk ennyiért egy jó laptopot. A 475 000 Ft-ról ez már nem mondható el, igaz minden jóval ellátták az új Air-t, ami inkább már egy MacBook lett 13,3-as kijelzővel. A MacBooktól alig 25 000 Ft-tal drágább, a MacBook Pro-tól pedig 25 000 Ft-tal olcsóbb. Elszabott egy árazás… Teljesen elszúrták az Air-t ezzel az árral. Akkor inkább kapta volna meg csak a Retina kijelzőt, meg az új processzort, mert ezek hiányoztak csak nagyrészt, és cserébe adják ugyanabban az árban. Egyszerűen úgy mutatta be október 30-án a Retina kijelzős Air-tTim Cook, mintha feltalálták volna a spanyolviaszt, pedig évek óta retinás gépeket árulnak, illetve ott volt a szintén Air-jellegű 12″-es MacBook is (a maga egyetlen USB-C és jack csatlakozójával).

iPad Pro

🙄

Az iPad Pro frissítés előtt is le a kalapunkkal. Még kisebb ház, Face ID, új Liquid Retina kijelző, új Pencil, nem csak egy átlagos frissítés, hanem minden jót megkapott. Persze drágult is. Nyilván valamelyest jogosan, hiszen új funkciók vannak benne, de idén 60 000 Ft-tal többet kell már leszurkolnunk az alap modellért, mint tavaly. Azért 310 000 Ft-ért már laptopot kapunk, nem egy táblagépet (igen, tudjuk, ha a PC-s/androidos oldalt nézzük, akkor ennyiért pedig még csilli-villibb, stb., de erre most ne pörögjünk rá). Illetve mellé vásároljuk meg a 65 000 Ft-os billentyűzetet és a 45 000 Ft-os Apple Pencilt. Tehát az az iPad már 400 000 Ft fölött van. 

Akkor milyen Apple terméket vásároljak?

Például a 2018-as iPad teljesen megfelel az átlagember számára, ebben a cikkben teszteltük is. Édesanyámnak vásároltam még megjelenéskor és imádja. Annyira, hogy teljesen kiváltotta a számítógépet náluk, és elkezdett rajzolni is rajta.

A fenti képeket édesanyám készítette ProCreate alkalmazással, ezért szerettem meg az Apple-t, mert mindenki számára olyan termékeket gyárt, amik szerethetőek.

A multitasking tökéletesen működik, nem kell mellé fényképezőgép és nagy kijelzőn tud olvasni, írni. Alig fizettem érte 150 000 Ft-nál többet. Ennyiért iPhone-t se kapunk!

Szóval, ha kell, tud a cég, de az eléggé abszurd, hogy 3-4 éves telefont kell vennünk, mert csak az van olyan árban, ami megfizethető a magyar kereset számára… A flagship termékeket pedig esélytelen magyar átlagfizetésből megvásárolni.

Nyilván sem az Apple, sem más cég nem fogja azt megtenni, hogy egyes piacokon ugyanazoknak a termékeknek az árát a helyi fizetésekhez igazítsa, sem nem tesz jót a helyzetünknek az, hogy itthon 27% az ÁFA, ami az alapból sem olcsó készülékek árán csak még többet dob.

Újra fellendül a használt piac

Eddig is vásároltak az emberek használt készülékeket, de úgy látszik, hazánkban most ez a jövő. Elvégre az Apple elég megbízható, akkor is, ha több éves termékről van szó. Akkumulátor csere kell és olyan mint új korában. Úgy látszik. a magas árazás miatt többen fognak venni használt iPhone-t, de akár használt laptopot is. Én például az iPhone XR helyett rögtön használt iPhone X után néznék. Az ára is olcsóbb, jó kis készülék, maximum arra figyelnék oda, hogy magyarországi, magánszemélyes vásárlás legyen, hogy azért 1 év után még érvényben legyen rajta valamennyi szavatosság, ha a garanciaidő már lejárt. Amennyiben van egy terméken garancia vagy biztosítás, akkor egyáltalán nem rizikós a vásárlása.

Apple Watch

Az Apple Watch egyre népszerűbb, és 3 év után a cég kiadott egy olyan frissítést, ami – hogy Handrás szavaival éljek – INSTANT GET. Mi is teszteltük a készüléket, és itt is odatette magát az Apple, gyorsabb óra, nagyobb kijelző, hosszabb akkumulátor idő és így tovább… Drágult? Igen, de csak a szokásos minimális szinten, simán tudnak rá az emberek cserélni, akinek pedig nem kell az új, tud használtat venni.

Konklúzió

Nem értem az Apple-t, miért kellett a jó MacBook Air-t kinyírni ezzel a frissítéssel és árazással. Lehetett volna szebben csinálni. Az iPad Pro is azért komolyabban drágult, de már az elmúlt években is a pénztárcánk mélyére kellett nyúlni. Az iPhone árakról pedig nem szeretnék többet hallani, magukért beszélnek. Érdekes, hogy erről sem a nagyobb portálok nem nagyon írnak, sem nem beszélnek róla az emberek.

Elszállt az Apple, a magyar kereset pedig ehhez már nem elég. Nem baj, majd egymástól vesszük a termékeket, vagy mehetünk ismét a szolgáltatóhoz havi részletfizetéses megoldással, “mint az állatok”, ha újat szeretnénk.

Reméljük számotokra is olyan érdekes volt ez a fejtegetés mint nekünk.

Használt telefon vásárlásán töröd a fejedet te is?  A webshopunkban rengeteg jó árral várunk!

via:szifon.com

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kik vagyunk?

A Goat Mobile Shop Eger legújabb mobiltelefon boltja. Mindennel foglalkozunk amiben SIM kártya van, ami okos, aminek érintő-képernyője van. És még ezek tartozékaival is!

100%-ig egri tulajdonban lévő cég 🙂

Így érsz el minket:

3300 Eger Szent János utca 7

+36 30 622 9514
hello@goatmobile.com

Nyitvatartás:
Hétköznapokon: 09:00 - 17:30, Szombaton: 09:00 - 13:30 Webshopon 0-24-ben rendelhetsz és akár 24 órán belül szállítunk!

Mivel foglalkozunk?

Gyors szerviz

Tokok, fóliák, adatkábelek és egyéb tartozékok értékesítése

Egyedi tokok készítése 1 órán belül

%d bloggers like this: